söndag 16 januari 2011

Ingen verksamhet på muslimsk friskola lurar till sig stora summor

MUSLIMSKT BIDRAGSFUSK Stockholms stad har skärpt kontrollen av de privata förskolor och fritidshem som får bidrag av kommunen. Och en av dem som lurat till sig stora summor är den muslimska friskolan Al-Huda som ligger på Sulvägen 52 i Hägersten i ett område som kallas Solberga. Där pågår ingen som helst verksamhet men ägaren, Utbildnings- organisationen Al-Huda AB och dess grundare Bessam Latif, har bara under 2010 fått ut 75000 kronor i månaden (900 000/år).

Som av en händelse är Al-Hudas slogan "För en lysande framtid". Åtminstone har det varit lukrativt och lysande för Bessam Latif. Skolan har haft 81 elever och startade sin verksamhet 2003. Emellertid har Bessims bolag först registrerats 2006, möjligen då som ett övertagande från de gamla ägarna.

Hur länge skolan varit helt stängd är okänt men verksamheten var igång i våras då Skolinspektionen anmärkte på den undermåliga undervisningen och att de muslimska eleverna utsatts för oacceptabel behandling av lärarna. Det framkom även att en del elever kände sig utsatta för förnedrande behandling, såväl från andra elever som från vuxna på skolan. Vidare utbildade inte skolan i alla nödvändiga ämnen, vilket leder till att elever inte har kunnat få ett fullständigt slutbetyg i årskurs 9.

Så här skriver man om sin skola i vackra ordalag:

På Centralskolan Al-Huda, Stockholms kanske vackraste skola, arbetar vi med små klasser och flexibla lösningar för att möta alla elevers behov. Vi har duktiga engagerade lärare och vi arbetar aktivt med kamratstödjare och med vår likabehandlingsplan. De flesta elever har arabiska som modersmål men skolan är öppen för alla. Vi arbetar naturligtvis utifrån den svenska läroplanen och svenska värden men studerar också arabisk kultur och arabiska. Vi har även förskola och fritids i våra lokaler.

Skolinspektionens omdömen i våras var bland annat ”helt oacceptabelt" och "anmärkningsvärt" och hotade med indraget tillstånd. Slutdatum för ha åtgärdat bristerna och redovisa dem för Skolinspektionen var den 20 maj 2010. Om skolan stängdes då har man ändå fortsatt att mjölka kommunen på pengar. Och ingen har kontrollerat utbetalningarna.

Vid lite efterforskning visar det sig att man aktivt sökt nya medarbetare under hela år 2010. Den senaste rekryteringsannonsen är upplagd under slutet av november och sista ansökningsdatum har inte ens löpt ut ännu: 19 januari 2011.

Redovisning / Administration
Vi behöver dig som har företagsekonomi examen, noggran och har jobbat minst två år inom branschen, vi antar att du kan jobba självständigt, stresstålig och kan Löpande bokföring, kund- och leverantörsreskontra, betalningar, kontering löner, skatt och arbetsgivereavgifter, avstämningar, skattedeklarationer, månadsbokslut, årsredovisningar, och du kan jobba mot VISMA SPCS program m.m.
Vi sitter i Solberga,

Varaktighet/Arbetstid
Visstidsanställning 6 månader eller längre Heltid/Deltid

Lön
Fast lön

Ansökan
Sista ansökningsdag: 2011-01-19 Ange referens: P851 Vi tar emot ansökan via e-post: jobb@hutb.org

Arbetsgivare
CENTRALSKOLAN-ALHUDA

Postadress
CENTRALSKOLAN-ALHUDA
BOX 114
14501 NORSBORG

Därför är det oerhört märkligt att när kommunens inspektörer besökte skolan i november fann man inga som helst tecken på någon verksamhet.

–Det är det tredje fritidshemmet vi besöker där det inte finns någon fritidsverksamhet, säger Kristofer Wallin.

I förvaltningens rapport framgår också att det saknas tecken på att ett fritidshem bedrivits i‑lokalerna de senaste åren, och den 4‑januari skrev utbildningsnämndens ordförande Lotta Edholm (FP) på beslutet att dra in bidraget omedelbart.

–Här hoppas vi att det blir juridiskt mer hållbart, eftersom det handlar om en verksamhet som inte finns, säger Lotta Edholm (FP).

Företaget har under 2010 fått cirka 75000 kronor i månaden i kommunalt bidrag för den icke-existerande verksamheten. Att det är möjligt förklaras av att kommunens kontroll av de 800‑privata förskolor, fritids och familjedaghem som får pengar av kommunen utförs av bara två personer.

–När föräldrarna fungerar som kontrollanter och bidragen fortsätter rulla ut, så visar det att systemet inte fungerar. Dagens system utformades på 1990-talet, när de privata företagen skulle vara ett komplement – nu krävs en annan lagstiftning, säger Roger Mogert (S), oppositionsborgarråd.

SVD

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt