onsdag 29 december 2010

Kristdemokrat: Riv EU:s murar

UPPE I DET BLÅ Caroline Szyber, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, ledamot i Justitieutskottet och medlem av Limmud, skrev i en debattartikel på tisdagen om den svenska migrationspolitiken som hon anser är alldeles för stram och att minimikraven måste höjas samt att fler länder i EU måste ta emot kvotflyktingar.

Vi i Sverige slår oss ofta för bröstet och talar om vår öppna och generösa asyl- och flyktingpolitik. Men hur öppen och generös är den egentligen? Och har vi dessutom inte del i EU:s migrationspolitik, som inte på något sätt kan sägas vara generös och öppen.

[...]

Den andra diskussionen handlar om familjeåterförening som hindras på grund av avsaknaden av pass eller giltiga identifikationshandlingar. Personer som finns i länder som Somalia eller Eritrea och vill återförenas med sin familj i Sverige hindras att göra det om de saknar pass eller identifikationshandlingar. Det gör de i de allra flesta fall eftersom dessa handlingar i princip inte går att få utfärdade i de länderna. Inte ens med DNA-tester som bevis får man komma till Sverige för att återförenas med sin familj om man saknar pass. Problemet uppmärksammades av Migrationsverket som har att följa ny praxis sedan ungefär ett år tillbaka. Från migrationsministern har dock inget hänt, han väljer istället att hänvisa till migrationsdomstolarna, som ju är de som kommit fram till denna praxis.

[...]

(…) Om Sverige ska ha en generös asyl- och flyktingpolitik så behöver vi en migrationsminister som är beredd att ta strid för människovärdet och kan driva förändringsprocesser för att inom den nya process- och instansordningen nå en mer human linje.

Sverige måste också bli en starkare röst för ett öppnare Europa. En bärande punkt i EU-samarbetet är fri rörlighet för varor, tjänster och personer. Vi vet att fri rörlighet över nationsgränserna utvecklar och stärker Europas tillväxt samt förbättrar möjligheterna att ha en god välfärd även i framtiden. Därför är det oerhört märkligt att vi sedan bygger upp enorma murar för att stoppa människor att röra sig fritt ut och speciellt in i EU. Fri rörlighet är självklart inte bara positivt inom vår region utan faktiskt i hela världen.
De minimikrav som ställs på EU:s länder för migrationspolitiken är på en mycket låg nivå och med Dublinförordningen som ursäkt så skickar flera europeiska länder tillbaka flyktingar till horribla förhållanden på Malta eller i Grekland.

Nu är det dags att Sverige säger stopp. Europa måste öppnas upp och murarna måste rivas. Undantag måste kunna göras i Dublinförordningen och Frontex måste bli en organisation som arbetar med de mänskliga rättigheterna och rätten att söka asyl i enlighet med Genèvekonventionen för ögonen. Minimikraven när det gäller migrationspolitiken måste höjas och fler länder i EU måste ta emot kvotflyktingar.
Det ekar ganska falskt i mångas öron när vi inom EU talar om våra 65 år av fredstid men samtidigt jagar bort människor som söker skydd i Europa undan krig och svält.

Expressen
Caroline Szyber

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt