torsdag 23 december 2010

Julavslutning i kyrkan för Esperedsskolan trots allt

JULMIRAKEL Trots att Esperedsskolans rektor beslutat att flytta julavslutningen från kyrkan till en gymnastiksal blev det ändå en kyrklig avslutning för de som ville efter ett privat initiativ.

Initiativtagaren Lina Henrysson berättar att eftersom det var så många som reagerade på att det inte skulle bli någon julavslutning i kyrkan tyckte hon att något borde göras. Därför frågade hon kyrkoherde Björn Berggren på tisdagen om han kunde ställa upp ifall folk kom tidigt på morgonen, innan den ordinarie avslutningen i skolan. Hon fick ja och spred budskapet via Facebook.

– Nu när det här sker på fritiden behöver det inte vara några inskränkningar i vad kyrkan får säga och göra, förklarar Lina Henrysson medan ett 70-tal personer bänkar sig.

Esperedsskolans rektor, Carina Uvenfeldt, frågade Berggren in i det sista om han kunde tänka sig att tona ner det religiösa men han insisterade på att be en bön inför barnen, varpå hon ansåg att det skulle vara tjänstefel att hålla avslutningen i kyrkan

– Med tanke på att barn och föräldrar är här utanför skoltid har jag sagt att det är helt okej med en traditionell avslutning som innehåller böner, psalmer och välsignelse, säger Lina Henrysson.

Tillställningen inleds med psalmen “Nu tändas tusen juleljus” och efter att kyrkoherde Berggren pratat om varför vi firar jul fortsätter man med “Stilla natt”.

Han berättar att han aldrig tvekade att ställa upp när han tillfrågades. Kyrken säger inte nej till folk, säger han, och är samtidigt kritisk till att Skolinspektionen aldrig tog kontakt med kyrkan när den skulle utreda en förälders anmälan om en alltför religiös tillställning 2009 som beskrevs som “kyrklig med prästen i centrum” och liknades vid en mässa.

– Inspektionen gick bara på förälderns uppgifter utan att kontrollera med oss om vad som faktiskt hände i kyrkan. Flera detaljer i anmälan var direkt felaktiga. Det känns konstigt att de kritiserade skolan på så lösa grunder, säger Björn Berggren.

Hallandsposten
PI

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt