tisdag 21 december 2010

Genusattack mot legolådor

TRAMS I en debattartikel i Aftonbladet efterlyser Ulrika Hjorth och Tobias Österberg, båda journalister och föräldrar till tre, på fullaste allvar en jämnare fördelning av manliga och kvinnliga figurer i Legolådorna.

Lego kritiserades nyligen för att en av deras lådor hade ett helikopterrån som tema. Detta är dock inte det enda sättet som företaget gjort bort sig på, enligt debattörerna, som vill se mer jämställda legolådor.

Julafton närmar sig och på tusentals önskelistor runt om i Sverige står en skramlig papperslåda med färgglada plastklossar överst. I alla fall på killarnas lista – för i Legoland är det nästan bara gubbar i lådan.

Gubbar som sedan länge erövrat himmel och hav medan gummorna tycks kämpa för att över huvud taget ta sig hemifrån. De kvinnliga minifigurerna får nöja sig med att vattna blommor, kliva av bussen och mata grisar.

Grisbonden är för övrigt den enda kvinnan vi hittar, under fliken "Legocity" på Legos påkostade hemsida, som utför något slags arbete.

Är den lilla hästsvansprydda plastkvinnan kanske undantaget som bekräftar regeln? Eller är hon fröet till förändring i Legoland där annars allt grovgöra från vägarbete till komplicerad flygplatsruljans sköts av manliga legogubbar med strävsamma små miner?

När vi klickar oss vidare på hemsidan hittar vi kategorin "girls" bredvid ett dussintal andra kategorier som uppenbarligen vänder sig till "boys". På tjejernas rosa sida finns faktiskt en brandstation där en i plastgänget är kvinna! Men produkten är sällsynt och har den talande rubriken "Hard to find".

[...]

Legoland har som sagt intagit rymden. Nu är det dags att bli ett riktigt modernt land och ta klivet in det nya årtusendet. En värld där kvinnor sedan länge är ingenjörer, jobbar på bygge och reser i rymden. Och en värld där även män vattnar blommor och sköter hem och barn. Ska Lego leva upp till sin ambition "att ha en positiv inverkan inom områden som mänskliga rättigheter" är det helt enkelt på tiden att kavla upp ärmarna och börja bygga en helt ny värld – kloss för kloss.

För till de mänskliga rättigheterna hör att varje människa har rätt att bli behandlad på ett rättvist och jämställt sätt oavsett kön.

På den punkten sviker Lego varje dag och varje minut varenda liten julklappslängtande unge anser vi.

Aftonbladet

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt