lördag 27 november 2010

Statsvetare: Multikulturen har nått vägs ände

SUNT FÖRNUFT Statsvetaren Lisbeth Lindeborg skriver i en debattartikel i Göteborgs-Posten i dag om det havererade mångkulturella samhället som hon anser nått vägs ände.

I Tyskland konstaterade förbundskanslern Angela Merkel härförleden att projektet multikultur misslyckats. I stället för att underlätta integrationen av landets invandrare har multikultur som den praktiseras bidragit till uppkomsten av parallellsamhällen vilka ytterst underminerar samhällsfriden.

Merkels utsaga och vetskapen om misslyckade integrationsförsök i samtliga europeiska stater ger oss anledning att fråga vad begreppet multikultur innebär. En annan fråga är hur var och en av oss uppfattar begreppet och om våra föreställningar överensstämmer med verkligheten.

Svaret på den sista frågan är i mitt eget fall nej, även om mina egna relationer med muslimska invandrare – såväl i Tyskland, Storbritannien som i Sverige – är mycket positiva. Själv var jag en tidig anhängare av multikulti med en föreställning om ett brokigt och mixat kulturförankrat samhälle, där blandningen mellan exempelvis urbefolknigen och olika invandrargrupper skulle visa sig berikande.

Men i stället för multikultur som blandning har vi fått konformistiska monokulturer som lever bredvid varandra, till exempel Kreuzberg i Berlin, Rosengård i Malmö och enklaverna i Södertälje. I Sverige, där vi alla tidigt fick lära oss att segregation och apartheid är något oönskat, firar segregationen i dag triumfer, antingen den är rumsligt eller ideologiskt betingad (en släkt, ett bostadskvarter, en stadsdel, nationalistiska yttringar etcetera).

Läs resten på GP Debatt.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt