söndag 28 november 2010

Inget julspel i kyrkan för förskolebarnen i Kävlinge

KÄVLINGE Ytterligare en bit av det svenska kulturarvet nedmonteras denna jul i Kävlinge där förskolechefens tolkning av den nya skollagen resulterat i att den levande julkrubban som Kävlinge församling spelar upp varje år i Korsbackakyrkan inte blir av.

Mats Andersson Risberg, kyrkoherde i Kävlinge församling, beklagar det inträffade och anser att det är tråkigt. Han berättar också att föreställningarna varit populära bland barnen som tycker att det är roligt att komma till kyrkan och att det är ett sätt för dem att lära sig varför julen finns.

I flera års tid har församlingen satt upp sin tolkning av julevangeliet och personalen har själva ikätt sig rollerna som berättelsens huvudpersoner, vilket varit uppskattat av såväl förskolor som skolor.

I onsdags tog det dock stopp när Andersson Risberg fick ett samtal från rektorn på en av Kävlinges förskolor som avbokade samtliga förskolors besök i kyrkan. Skälet sägs vara att kommunens förskolechefer varit på ett informationsmöte med Skolverket i förra veckan där nationella styrdokument, enligt Carina Serbinson, kommunens förskolechef, är väldigt tydlig med att förskolan ska vara icke konfessionell. Efter en diskussion med förskolornas rektorer beslutade hon att avboka samtliga föreställningar i Korsbackakyrkan. Hon säger dock att förskolorna kan besöka en kyrka även framöver, men inte för att ta del av aktiviteter som har ett religiöst budskap.

Ragnar Eliasson, chef för Skolverkets utbildningsavdelning, tycker att beslutet är överilat:

– Det är inga problem att se föreställningar i kyrkan så länge den inte innehåller konfessionella inslag som bön där barn ska ge uttryck för sin personliga tro.

Vidare säger Eliasson att det redan finns med i de styrdokument som skolor och förskolor har att rätta sig efter i dagsläget men att det inte hindrar skolor och förskolor från att göra besök i kyrkor och ta del av ett kulturutbud.

Serbinson ska ta kontakt med Skolverket igen, hon säger sig inte vilja övertolka någonting. Andersson Risberg å sin sida sätter sitt hopp till att kommunen omvärderar sitt beslut och önskar att han fått vetskap om avbokningarna i god tid då de lagt ner mycket jobb på föreställningarna. Han anser att Serbinson borde informerat dem när de antar en ny policy.

Skånskan

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt