måndag 18 oktober 2010

SD:s betygsmotion får stöd av lärare

SKOLAN Sverigedemokraterna har lagt sin första motion i riksdagen och föreslår i den betyg från årskurs fyra och inga blockbetyg i NO- och SO-ämnen, för vilket de får stöd från lärarhåll.

Utbildningsminister och Folkpartiledare Jan Björklund vill, som partiet tidigare lagt fram i sin propostition, införa betyg från årskurs sex. Sverigedemokraterna kallar regeringsbeslutet ”ett steg i rätt riktning” och vill nu alltså införa betyg redan i årskurs fyra.

– Men vi menar att det inte är tillräckligt. Att införa betyg i fyran känns mer naturligt, inte minst för att eleverna då börjar att nytt stadium, säger riksdagsledamoten Richard Jomshof, utbildningspolitisk talesperson.

Jomshof har tidigare arbetat som lärare och blev uppmärksammad i media när det blev känt att han fick sparken enbart på grund av sitt engagemang i Sverigedemokraterna, trots att han var uppskattad bland eleverna.

SD anser att barn tidigt måste lära sig att "tydliga utvärderingar och betyg är en naturlig och integrerad del av den svenska skolan" ,skriver SvD, som tagit del av utkastet till SD:s motion. Betyg redan från fjärde klass gör det även lättare att upptäcka barn som behöver särskilt stöd.

Även regeringens förslag om ett samlings betyg för alla NO- och SO-ämnen sågas av SD. Richard Jomshof säger till SvD:

– Vårt mål är en likvärdig och rättvis skola, och det underlättas inte av möjligheten att ge sammanfattande betyg.

Och han får stöd från lärarnas riksförbund.

– Det är att underskatta dessa ämnens beydelse. Det finns ingen som skulle komma på tanken att slå ihop tyska och franska, säger Metta Fjelkner, ordförande.

SD kan komma att avgöra betygsfrågan, då de rödgröna vill införa betyg ifrån sjunde klass, istället för åttonde. Jomshof tänker efter motionen är lagd kontakta regeringen och hoppas nå en uppgörelse. Han skulle dock personligen ha svårt att stödja de rödgrönas linje.

–Min personliga åsikt är att det vill jag så klart inte göra, eftersom jag hellre ser att betyg införs i sexan än i sjuan. Vi ska ha en diskussion i gruppen, men min linje är klar.

PrintFriendly Share




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt