tisdag 26 oktober 2010

Föräldrar väljer bort invandrartät skola

ÄNGELHOLM Sockerbruksskolan i Ängelholm anses ha många förutsättningar för att vara ett populärt val för föräldrarna, men trots detta har man alldeles för få elever. En av anledningarna till detta kan vara, som rektorn Ulla Rischél redovisar, att svenska föräldrar väljer bort skolan då man anser att den har alldeles för mycket invandrarelever i förhållande till svenskar. Skolan har bara drygt 30 procent av eleverna från sitt eget upptagningsområde bestående av Sockerbruket, centrum och Havsbaden.

Barn därifrån går i stället på andra skolor, främst Rebbelberga, Ängelholms montessoriskola, Villan och Södra Utmarken och skolans rektor Ulla Rischél är frustrerad över situationen.

Jag förstår faktiskt inte detta. Vi har duktiga pedagoger och med vår lilla storlek har vi stora möjligheter att se alla barn. Ändå får vi inte hit eleverna. Föräldrarna kommer inte ens hit och tittar.

Sedan drygt 20 år tillbaka är kommunens introduktionsklasser för flyktingbarn i de lägre årskurserna placerade på Sockebruksskolan. Där går de tills deras säkerhet i svenska språket är så stor att de kan slussas ut i skolorna där de bor. Men många av dem väljer att gå kvar på Sockerbruket där de börjat sin svenska skolgång.

Skolans andel elever med utländsk härkomst beräknas idag vara cirka 50 procent. Anledningen till det är att en så låg andel svenska elever från centrala Ängelholm går i skolan, man föredrar enligt rektorn sannolikt alltså skolor med en avsevärt lägre andel invandrarbarn. Rektor Rischél säger:

Tyvärr tror jag att detta är ett skäl till att en del föräldrar inte vill att deras barn ska gå här. Det finns en hel del förutfattade meningar om att andelen invandrarbarn skulle innebära ett problem. Jag kan försäkra att det inte är på det sättet. Jag tycker att mångfalden berikar klasserna här och är utvecklande för barnen.

Uppenbarligen delar inte de svenska föräldrarna rektorns mycket politiskt korrekta, men dåligt faktaunderbyggda åsikt.

hd.se

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt