tisdag 14 september 2010

Har Sverige fortfarande råd med politiskt korrekta ståndpunkter?

DANSK SVERIGEDEBATT Den danska samhällsdebattören Mrutyuanjai Mishra tar i ett debattinlägg i Jyllandsposten upp Sveriges korrekthet. Skribenten bor för närvarande i Malmö om vi förstått saken rätt. Han är av indiskt ursprung och bevakar annars konflikterna och utvecklingen i Indien, Pakistan och Sydasien generellt. Men nu handlar det om Svea rike. En läsare har översatt hela texten till oss:

Om mindre än en vecka avgörs det, vem ska regera Sverige kommande valperiod. De senaste årtiondena har globaliseringsprocessen förändrat världen kolossalt. Rika länder har blivit fattigare, och några fattigare länder har börjat bli rikare. Många svenskar har precis som en del danskar och norrmän fortfarande en uppfattning om, att de skall lösa hela världens problem trotts begränsade resurser och mark, som de förfogar över. Internationella medier borde fråga de svenska politikerna om, de fortfarande har råd med en slags bombastisk och elitistisk tankegång. Istället för att tro, att man kan rädda hela världen borde man inte behålla fotfästet på jorden? En norsk ekonom bosatt i Sverige sa nyligen till mig:

"Man kan säga det mycket kortfattat: Sverige har inte råd med politiskt korrekta åsikter längre"

Jag delar hennes uppfattning. Jag påstår inte, att varken hon eller jag är neutrala och fullständigt objektiva observatörer, men vi har båda bott en del år i Sverige, och vi känner landet inifrån. Vi har båda efterlyst en mer realistisk inriktning i debatten både om invandrings- och integrationsfrågor såväl som runt finans- och utrikespolitiken. Sverige är ett mycket spännande land, som alltid har varit känt för sin givmilda biståndshjälp och neutralitet. Men svenskarna är i behov av att inse, att i den nya globala världen kan det bli svårt att bevara den nuvarande levnadsstandarden.

Arbetslösheten är långt högre i Sverige än Danmark trotts att, lönerna är lägre. Och hade det inte varit för en förnuftig arbets- och bostadspolitik, skulle arbetslösheten vara ännu högre. Unga svenskar har utmärkta möjligheter att söka arbete i båda Danmark och Norge, vilket bidrar till att reducera arbetslösheten. Existerade inte denna möjligheten och utnyttjades i dess utsträckning, som den faktiskt gör, hade antalet arbetslösa svenskar varit betydligt högre.

Sverige är också ett långt mer segregerat samhälle än det danska. Sverige tar emot långt fler invandrare än Danmark. Och det haltar med integration av de invandrare , som redan har kommit till landet. De blir i hög grad parkerade i ghetton, där de uteslutande umgås med invandrare, och därmed är flertalet av svenskarna avskärmade från deras vardag. Det hjälper heller inte, om man uppifrån endast vill ha sterila och politiskt korrekta debatter i svenska medier. Sanningen måste upp på bordet. I ghettona är både arbetslösheten samt kriminaliteten långt högre än i det övriga samhället. Frågan är, hur länge Sverige kan fortsätta att stänga ögonen och kryssa fingrarna för, att det nog ska lösa sig.

Jag undras över, varför svenskarna inte ställer följande frågor till deras politiker: Varför skall Sverige motta så stort antal irakiska flyktingar och bevilja dessa asyl, när exempelvis ett land som USA, som är så mycket större än Sverige, och om någon är ansvarig för flyktingströmmen, mottar så mycket färre? Varför skall Sverige ställa upp och betala för ett problem, som landet inte har varit med och skapat? Det är betydligt bättre att motta få invandrare och i gengäld försäkra sig om, att de blir välintegrerade, framför att motta så många flyktingar, att man varken har möjlighet att ge dom arbete eller ordentliga bostäder. Det är i varje fall vad en svensk kvinna gift med en invandrare sa till mig. Och har hon inte rätt?

Mrutyuanjai Mishra
JP

(Tack till Peter)

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt