fredag 24 september 2010

Campingzigenarna en lukrativ verksamhet

CAMPINGZIGENARNA Som vi berättat tidigare har Migrationsverket gjort ett avtal med campingägaren Morgan Livh och slussat in 130 asylsökande zigenare från Serbien på Möllstorps camping i norra Färjestaden på Öland. Livh driver även en camping utanför Lysekil och där har man inhyst drygt 100 zigenare. Inkvarteringen skedde snabbt och utan att först informera kommunerna. Nu finns det även siffror som visar vilken lukrativ verksamhet det är. Och så har vi det där med stölder också..

Enligt Migrationsverket har det kommit en flod av asylsökande zigenare från Serbien, något myndigheten misstänker är organiserade "flyktingresor" till Sverige som sålts in som "möjligheternas land". Det ska nu snabbutredas huruvida de asylsökande zigenarna har rätt till skydd i Sverige eller om de ska avvisas.

SVT Aktuellt hade igår ett längre reportage om just campingen på Öland för att sedan skildra zigenarläger i Serbien. Inslaget börjar vid 00:15:36

Lukrativ verksamhet

Hur mycket pengar är då avtalet värt, som löper på två månader i taget? Migrationsverkets upphandlare i Göteborg vill inte släppa till siffror och menar att det är hemligt på grund av konkurrenssituationen. Men chefen för upphandlingsavdelningen lättar lite på den hemligheten:

Migrationsverket betalar per plats/person/dygn i normala fall under 100 kronor. Men ibland kan det handla om upp till 200 kronor per person och dygn. Men de betalar inte för mat.

Om man utgår från 200 kr:

Campingen, Öland
130 personer x 1 dag = 26 000 kronor
26 000 kr x 62 dagar = 1 612 000 kronor

Campingen, Lysekil
100 personer x 1 dag = 20 000 kronor
20 000 kr x 62 dagar = 1 240 000 kronor

Morgan Livhs företag får totalt för två månader: 2 852 000 kronor

Dagersättning

Campingen på Öland har stugor och därmed självhushåll. Dagersättningen till de asylsökande enligt Migrationsverkets normer är:

  • 71 kr/dag för vuxna ensamstående.
  • 61 kr/dag och person för vuxna som delar hushåll.
  • 37 kr/dag för barn upp till 3 år.
  • 43 kr/dag för barn 4–10 år.
  • 50 kr/dag för barn 11–17 år (från och med tredje barnet halveras bidraget).

Stökigt vid klädutdelning

Ett antal privatpersoner skänkte leksaker och kläder till zigenarna. Men utdelningen blev stökig:

Bestulen

Och så var det där med hederligheten. En volontär blev bestulen under utdelningen på sin jacka och mobiltelefon:

PrintFriendly Share/Bookmark



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt