fredag 24 september 2010

150 kvotflyktingar från läger i Syrien till Sverige

FLYKTINGINVANDRING Nu står flyktinglägret Al Hol i Syrien på tur för stängning och Sverige är på plats för att erbjuda kvotflyktingar en framtid i Sverige. I februari kunde FN:s flyktingorgan, UNHCR, bland annat efter en betydande svensk vidarebosättningsinsats, stänga ett av de mest utsatta lägren på gränsen mellan Syrien och Irak, Al Tanf. En delegation från Migrationsverket genomför nu en uttagning av drygt 150 irakiska och palestinska flyktingar i Syrien. Sverige bidrar därmed till att tömma ytterligare ett av lägren nära gränsen mellan Syrien och Irak.

Det är ett direkt resultat av den appell om hjälp till palestinska flyktingar från Irak som UNHCR sände ut 2008 och som engagerat Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson djupt.

– Jag känner en stor glädje över att Sverige ger skydd till människor på flykt runt om i världen. Inte minst i Syrien, där många flyktingar befinner sig och där FN har bett oss om hjälp för deras räkning. Däremot är jag bekymrad över de låga tal som speglar mottagandet i våra europeiska grannländer. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Europa måste ta ett större ansvar, säger Dan Eliasson.

Förutom att uppmana sina kollegor inom EU att visa solidaritet med både flyktingarna och de grannländer som tagit emot närmare 2,5 miljoner flyktingar från Irak, avsattes en betydande del av den svenska flyktingkvoten 2009 för flyktingar från Irak.

Migrationsverket

Svenskt kvotflyktingmottagande störst i Europa

Läs rapporten (pdf-länk)

PrintFriendly Share/Bookmark



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt