onsdag 29 september 2010

Åland vs Sverige

POLITIK Inom disciplinen statskunskap talar man om att grunden för all kunskap är jämförelse. Det är genom att jämföra olika ideologier, partier, statskick, stater m.m. som man kan dra olika slutsatser. En intressant jämförelse skulle kunna vara svenskt språks och kulturs ställning i en annan omgivning än den rikssvenska. T.ex. har 290 000 människor i Finland svenska som modersmål eller omkring 5,5 procent av befolkningen. Landskapet Österbotten med 177 000 invånare har en svenskspråkig majoritet på nästan 51 procent. Österbotten är intressant som tvåspråkigt landskap, men än mer intressanta är Ålands ställning i Finland som svenskspråkigt självstyrt landskap.

Åland har drygt 28 000 invånare, där drygt 95 procent pratar svenska. Landskapet Åland har ett unikt självstyre och man talar om Åland som ett självstyrt landskap(nationaldag 9 juni). Åland har således eget parlament(Lagtinget) och har rätt att stifta egna lagar gällande interna angelägenheter medans finsk lag gäller externa angelägenheter, som myntväsen, kustbevakning, kriminalvård med mera. Ett bra exempel på ålänningarnas självstyre var att de 1994 anordnade en folkomröstning om EU-medlemskap. Ålänningarna har framgångsrikt talat för sig och ett speciellt Ålandsprotokoll reglerar ögruppens ställning inom EU. Det är i det protokollet som det statueras att Åland räknas som tredje land och möjliggör den lönsamma tax-free-shoppingen på Finlandsfärjorna.

Ytterligare en specialitet för Åland är den s.k. hembygdsrätten som reglerar vem och vilka som får bosätta sig på Åland. Hembygdsrätten har till uppgift att rent demografiskt skydda den åländska kulturidentiteten mot en eventuell "förfinskning". Man måste man bo fem år på Åland för att kunna äga mark eller hus, dessutom måste man behärska svenska språket. Vidare måste alla bolagsstyrelser med säte på Åland bestå av ålänningar till 2/3(vissa undantag finns). Hembygdsrätten tappas ifall man är folkbokförd utanför Åland i fem år.
Åland har ett eget parlament med följande partier: Obunden Samling, Liberalerna på Åland, Frisinnad Samverkan, Ålands Socialdemokrater, Åländsk Center samt Ålands Framtid. Partierna påminner om dem som finns i Sverige, socialdemokrater, centerpartister och liberaler. Frisinnad Samverkan är ett konservativt parti i stil med Moderaterna. Obunden Samling är inget annat än ett systerparti till svenska Junilistan. Ålands Framtid förespråkar att Åland ska bli en egen nation. En genomläsning av partiprogram avslöjar en hel del ovanligt efter rikssvenska förhållanden sett.

Partiet Åländsk Center har följande i sitt partiprogram:

"Våga vara ålänning!"
"Vi tror på den lokala drivkraften i åländska traditioner, kultur och livsstil."
"Centern är en garanti för svenska språket."
"Grundskolans viktigaste uppgift är att lära barnen svenska (tala, läsa och skriva) och matematik. Skolan skall stödja barnens kreativa och sociala utveckling."
"Svenskspråkiga TV- och radioprogram samt lokalproducerad TV och radio skall kunna ses och höras över hela Åland."
"För oss är närdemokratin oersättlig. Det är den som ger varje ålänning möjlighet att påverka besluten i sin närmiljö."
"Centern vill göra det lättare för företag att rekrytera bra arbetskraft utifrån, i första hand unga ålänningar som studerat och vill flytta hem."

Partiet Frisinnad Samverkan (FS) har följande paragraf i början av sitt partiprogram:

"FS är och har alltid varit ett utpräglat självstyrelseparti. Grunden för vår strävan efter en utvecklad självstyrelse är det svenska språket och den åländska kulturen. Självstyrelsen är en förutsättning för att ålänningarna på egna villkor skall kunna utvecklas som en kulturell och språklig enhet. En fungerande självstyrelse är också den bästa garantin för en åländsk livsstil".

Partiet Ålands Socialdemokrater har följande i sitt partiprogram:

"Vi vill verka för förtroendefulla relationer mellan myndigheterna på Åland och i riket. Kontakterna ska vara sakliga och fria från nationalistiska övertoner … Full sysselsättning är vårt främsta mål. Varje individ ska beredas möjlighet att utifrån sina förutsättningar vara med i en arbetets gemenskap."

Partiet Liberalerna på Åland:

"Vi vill utveckla det åländska samhället inom ramen för självstyrelse, demokrati och parlamentarism. Vi slår vakt om den ekonomiska tryggheten, demilitariseringen och garantierna för det svenska språket och kulturen. Med självstyrelsen som grund kan vi stärka och utveckla Åland som ett modernt, nordiskt välfärdssamhälle med ett starkt, differentierat näringsliv och ett spritt boende."

Partiet Ålands Framtid vars huvudmål är ett självständigt Åland:

"Ålands folkrättsliga status som en kulturellt unik, enspråkigt svensk region skall bevaras. För att trygga det svenska språkets status och utveckling skall möjligheten för organisationer och företag att samarbeta med Sverige uppmuntras och understödas."

"Ålänningarna utgör en separat kulturell och språklig folkgrupp med egna särförhållanden, en åländsk nation som på många punkter skiljer sig från resten av Finland. Ålänningarna bör därför få möjlighet att fritt forma sitt samhälle enligt egna önskemål och behov."

Åland har haft en liten annan historia än Sverige efter 1809 och måhända har t.ex. språkstriden påverkat och påverkar det finska och åländska samhället på ett annat sätt än det svenska. Det kanske inte går att rakt av jämföra Sverige och Åland. Men å andra sidan, med ett alltmer etniskt splittrat Sverige kan det svenska samhället stå inför inte bara en språkstrid men också en strid angående svensk kultur. Det är intressant att läsa hur t.ex. Ålands Center pratar om drivkraften i den åländska kulturen. När var senaste gången man hörde Maud Olofsson prata om drivkraften i den svenska kulturen? Eller när pratade Reinfeldt om kulturell och språklig enhet eller den svenska livsstilen? Och när bildas partiet Älvdalens Framtid eller Gotlands Framtid?

Valresultatet 2007 till lagtingets 30 platser (valet 2003 inom parentes):
Liberalerna 10 mandat (7), Centern 8 (7), Obunden Samling 4 (3), Socialdemokraterna 3 (6), Frisinnad Samverkan 3 (4), Ålands Framtid 2 (2).

Källa: Lagtingsvalet 2007

Ålands Center
Frisinnad Samverkan (pdf-fil)
Ålands Socialdemokrater

Liberalerna på Åland, valprogram 2007(pdf-fil)

Ålands Framtid

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt