måndag 30 augusti 2010

Vårdförbundet ogillar SD-aktiva medlemmar

VALET 2010 Tre Vårdförbundsmedlemmar kandiderar för Sverigedemokraterna i kommun- och landstingsvalet i höst i höst. Medlemmarna är legitimerade sjuksköterskor, varav två är yrkesaktiva. Det tycker Vårdförbundets ordförande Anna–Karin Eklund är oförenligt med stadgarna.

Den pensionerade sjuksköterskan Gun–Britt Holmgren, 63, är Sverigedemokraternas toppnamn i Älvkarleby kommunfullmäktige och innehar tillsammans med sin make Kjell partiets två mandat. Gun–Britt Holmgren tycker inte att Sverigedemokraternas värderingar strider vare sig mot Vårdförbundets stadgar eller yrkets etiska kod:

Under "grundläggande värderingar" i Vårdförbundets stadgar poängteras alla människors lika värde och rättigheter, samt respekten för olika etniskt ursprung, språk och religion. Det står också att alla människor har rätt att leva i ett samhälle som främjar hälsa och där demokratiska fri– och rättigheter råder. Samma saker slås fast i den etiska koden för sjuksköterskor från ICN, den internationella sjuksköterskeorganisationen, men med lite andra ord.

Vårdförbundets ordförande Anna–Karin Eklund håller inte med.

– Det tillbakavisar jag. Det är oförenligt med yrkesetiken över huvud taget att ha Sverigedemokraternas värderingar, säger hon.

Eklund menar att man inte kan utestänga de tre då det råder åsikts– och föreningsfrihet(!?) i Sverige. Men att ha någon förtroendevald och samtidigt vara sverigedemokrat hade däremot varit illa, enligt henne. Fascinerande motsägelse. Nyss hade vi ju åsikts– och föreningsfrihet.

Vill då Anna–Karin Eklund att de tre Sverigedemokraterna lämnar förbundet?

– Jag tycker att de själva ska ta ställning. De borde tänka om. Om de tittar noga på de yrkesetiska riktlinjerna och Vårdförbundets stadgar så ser de att det inte stämmer med ett parti som inte värnar alla människors lika rätt. Vi tar gärna ett samtal om detta, säger Anna–Karin Eklund.

Vårdförbundet

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt