måndag 10 maj 2010

Polis fick skydda brandmän i Rosengård

Video:



Under kvällen har det varit flera olika bränder på Rosengård. Ungdomar har kastat sten och skjutit raketer.

Strax före midnatt kom det in nya larm om bränder på Rosengård, bland annat i en kiosk i närheten av ishallen. Ett tjugotal polispatruller och flera brandstyrkor var på plats i Rosengård.

Polisen hade uppgifter om att det brann dels i ett cykelskjul vid Drömmarnas hus och dels vid idrottsplatsen mellan Örtagårdsskolan och Rosengårdsskolan. Klockan 22.56 hade räddningstjänsten släckt en brand på idrottsplatsen.

Så fort den branden var under kontroll fick SOS larm om nya bränder bortåt Kryddgårdsskolan, och räddningstjänsten begav sig dit vid tolvtiden. Man kontrollerade också Apelgårdsskolan och idrottsplatsen för ytterligare bränder.
Vi får in många olika samtal, säger Lars Håkansson, driftledare på SOS Alarm.

En del av larmen var falsklarm eller handlade bränder som släcktes utan brandkårens hjälp. Uttryckningar till Apelgårdsskolan och Örtagårdsskolan ledde till exempel inte till att räddningstjänsten hittade något att släcka.

Oroligheterna eskalerade tidigare under kvällen, klockan 21.20, då polisen larmades om en bil som brann och om att Shellmackens släpvagnar drogs iväg av ungdomar. Det ska också ha brunnit i byggbodar i området. Enligt polisen har det varit oroligt i Herrgården redan under eftermiddagen.

Vid kvart i elva hade räddningstjänsten kört fram och börjat släcka branden på Ramels väg. Då hade stämningen på platsen blivit lugnare. En stund innan gick polisen in mot branden från två olika håll. En bil var helt utbränd.

Senare kom också uppgifter om att ungdomar sköt raketer, sparkade på gatlampor och kastade sten och en träpall mot polisen. Polisen inväntade förstärkning från andra områden.
Vi samlar ihop folk nu, vi känner att vi behöver vara många på plats efter de uppgifter vi har fått, sade Skånepolisens informatör Sofie Österheim klockan 22.

Räddningstjänsten väntade då också med att köra in och släcka branden.
Vi avvaktar. Det är rätt stökigt just nu, säger Lars Håkansson, driftledare på SOS Alarm, vid 21.45.

En boende på Rosengård ringde upp Sydsvenskan vid 22.15 och berättade:
Jag såg det för tio minuter sedan och det var kanske ett 20-tal ungdomar där. De hade satt upp stängsel för att ingen skulle kunna komma in. Polisen stod i närheten vid rondellen och skickade folk en annan väg för att de inte skulle köra förbi.

http://sydsvenskan.se/malmo/article86...

Sändes: 2010-04-29