torsdag 19 november 2009

Den religiösa extremismen ökar i Sverige



Polisen gjorde fel som inte grep in när strängt religiösa män trakasserade besökare och stoppade en fest i Rinkeby. Det anser debattören Nalin Pekgul(S) som vill att samhället ska markera hårdare mot muslimsk fundamentalism.

På diskoteken är det alkoholfritt men både tjejer och killar får komma, vilket lett till att ett flertal personer försökt stoppa ungdomar, främst flickor, från att komma in på diskoteken.

Trettio gubbar i vägen
Kaddafi Hussein har sedan tio år organiserat konserter och ungdomsdiskotek på Folkets hus i Rinkeby men har blivit allt mer motarbetad.

-De står där ute och försöker hindra ungdomar från att komma in på festerna. Killarna har inga problem. De kan tränga sig förbi men för tjejerna är det svårt att tränga sig förbi trettio gubbar som står i vägen, säger han.

Ingen hjälp av polisen
Kaddafi Hussein säger att polisen inte varit till någon större hjälp. Snarare har polisen valt att lyssna på dem som inte vill att
flickor ska få komma till hans diskotek.

Han har länge tyckt att problemet med de arga gubbarna, som han kallar dem, är övermäktigt men hittills har han valt att inte prata med media för att inte ge en negativ bild av Rinkeby.

-De ska överhuvudtaget inte jobba med ungdomar, säger Kaddafi Hussein.

På Islamiska kulturcentret i Rinkeby säger man att problemet med diskoteket är det breda ålderspannet mellan ungdomarna och att det kanske finns alkohol där. Man ser sig själv som en bro mellan föräldrarna och myndigheten.

-De bad oss om hjälp och vi ställde upp. Nu är problemet löst, säger Mohamed Adde på Islamiska kulturcentret.

Accepterar inte moralpoliser
Nalin Pekgul, socialdemokratisk debattör, är upprörd.

-Man får inte förneka att den religiösa extremismen ökar och begränsar friheten, framför allt för många unga kvinnor, säger hon.

Nalin Pekgul anser att riktiga poliser ska vakta vid festerna.

-Om det behövs ska poliser stå där hela kvällen. Och hur många som helst, säger hon.

-Samhället ska markera att man inte accepterar att några utser sig själva till moralpoliser, säger hon.

-

Nail Pekgul (S) i DN Debatt idag:
"Vi måste våga ifrågasätta den religiösa extremismen"

http://www.dn.se/opinion/debatt/vi-ma...

Sändes: 2009-11-18