tisdag 27 september 2011

Presstödets framtid omtvistat

PRESSTÖDET Presstödet, som ska ”gynna mångfalden”, och dess framtid kommer att utredas erfar Riksdag & Departement. Oenigheten är dock stor bland partierna.

Presstödet kostar årligen skattebetalarna en dryg halv miljard och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth anser att det snarare bidrar till att bevara gamla medier än att hjälpa fram nya. Det nuvarande systemet har efter många om och men blivit godkänt av EU-kommissionen som inte anser att det strider mot regelverket om statsstöd. 2016 löper dock nuvarande stödperioden ut och kulturdepartementet lanserar därför i november utredningen som ska göra en översyn av systemet. Ett framtida presstöd ska vara mer teknikneutralt och även omfatta nättidningar.

– Målet med mediepolitiken är att bejaka mångfald. Vi måste utgå från konsumenternas perspektiv, inte från tidningsföretagens, säger Erik Kristow (M), politiskt sakkunnig hos Lena Adelsohn Liljeroth.

Medan de rödgröna partierna är överens om att presstödet behövs även i framtiden är det desto osäkrare inom alliansen. Centerpartiet vill ha kvar det, Folkpartiet vill slopa det på sikt och Moderaterna och Kristdemokraterna vill förändra det i grunden.

R&D

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt