fredag 8 juli 2011

Svensk brandman fick inte jobbet hade fel kön och etnicitet

Lyssna: Brandförsvar stäms för att ha kvoterat in kvinnor

DISKRIMERING PI skrev om detta i maj efter att Robert Stenkvist (SD) tagit upp det i sin blogg. Han hade läst om Simon Wallmark ( i "Swedish Fire Fighters", nr 3 2011) som drömde om att bli brandman. Simon sadlade om från sitt jobb som snickare och utbildade sig . Han läste upp Komvux, gjorde högskoleprovet och levde på flickvännens lön i jakten på sin dröm.

Under två år så gick han en utbildning som kallas SMO. Denna utbildning betraktas av många som en ren utbildning för de som skall arbeta inom räddningstjänsten. Simon gjorde mycket bra ifrån sig på SMO-utbildningen och hans kamrater på SMO-utbildningen, som tog för givet att de skulle träffas på Södertörns räddningstjänst för sommarpraktik. Det fungerar ju som så inom räddningstjänsten att sommarpraktiken fungerar som en provanställning. En person som vill bli brandman måste göra sommarpraktik för att få en anställning helt enkelt.

Men han ratades av Södertörns brandförsvar när han sökte sommarjobbet. Beskedet var att han hade fel kön och fel etnicitet. Brandförsvaret ville ha kvinnor och personer med utländsk bakgrund som sommarvikarier.

I sitt samtal med rekryteringschefen fick Simon reda på att 32 tjänster skulle tillsättas och att personer främst skulle rekryteras från "prova på dagar" samt det mångfaldsprojekt som går under namnet "Spira". Syftet med projektet är enligt tidningen att "öka chansen för arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år med utomnordisk bakgrund att få in en fot i arbetslivet"

I går, torsdagen den 7 juli, lämnade Centrum för Rättvisa in en stämning – med ett skadeståndskrav om 100 000 kronor – till Södertörns tingsrätt, gällande Södertörns brandförsvarsförbunds inkvotering av kvinnor.

I Sveriges Radios Ekot i dag, fredag, framhöll Anna Rogalska-Hedlund, på Centrum för rättvisa, att rekryteringen som Södertörns brandförsvarsförbund har gjort är olaglig. "Men vi bedömer att det här är ett så solklart fall av att man har tagit in sämre meriterade personer bara för att de är kvinnor eller har annan etnisk bakgrund så min bedömning är att vi har goda chanser att vinna även det här målet, säger hon."

Enligt Caroline Mitt Holm, jurist och utredare på DO:s arbetslivsenhet kan även svenskar bli diskriminerade:

– Könsdiskriminering omfattar både män och kvinnor och diskriminering av etnisk tillhörighet gör ingen skillnad på vilken etnisk tillhörighet personen har, säger Caroline Mitt Holm.

– Även en person med svensk bakgrund omfattas av skyddet mot diskriminering.

Det finns undantag i diskrimineringslagen som gör att arbetsgivare i särskilda fall kan särbehandla arbetssökande även på grund av egenskaper såsom kön, ålder och etnisk tillhörighet.

– I andra paragrafen i kapitel två finns bland annat ett undantag för om egenskapen på grund av arbetets natur eller det sammanhang där arbetet utförs utgör ett verkligt och avgörande yrkeskrav, säger Caroline Mitt Holm.

Pluggade till brandman – utomnordiska prioriterades
SVD
SVD

Simon har nu fått en annan anställning.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt