fredag 20 maj 2011

Vadstena förbereder för 15 ensamkommande vi är skyldiga att ställa upp

ENSAMKOMMANDE Till hösten förvandlas Vadstenagymnasiets elevhem "Skeppet" till ett gruppboende för ensamkommande flyktingbarn. Skeppet" utgjorde tidigare äldreboendet Hagagården och har under senare år använts som elevhem av Vadstenagymnasiet.

"Skeppet" håller som bäst på att färdigställas för den nya verksamheten. Det framgår inte av Lokaltidningen Vadstena hur mycket av kommunens medel som går åt för att restaurera fastigheten.

Lokaltidningen berättar att ungdomarna att ha tillgång till 14 tvårumslägenheter och stora gemensamhetsutrymmen. Alla ska ha möjlighet att få eget rum.

Hemmet ska vara bemannat dygnet runt. I början av juli ska en enhetschef utses för verksamheten och efter sommaren är det tänkt att de första flyktingbarnen ska flytta in.

Per Gawelund: "Vi är skyldiga att ställa upp"

Lokaltidningen intervjuar Per Gawelund som står redo att hjälpa ”barnen”:

"Vi är skyldiga att ställa upp"

Per Gawelund, projektledare för det nya gruppboendet, tycker det känns självklart att hjälpa ungdomar som är på flykt.

– Det här är ett globalt ansvar, vi har skrivit på FN:s barnkonvention och vi är skyldiga att ställa upp och erbjuda de här ungdomarna en plats att vila ut på och gå vidare ifrån, säger han.

Per Gawelund och hans kollegor arbetar just nu med rekryteringen av de gode män som ska agera något av ställföreträdande föräldrar för ungdomarna som snart flyttar in i "Skeppet".

I dagsläget har man lyckats rekrytera ett knappt tiotal personer som vill ställa upp.

– Men vi behöver fler gode män löpande, säger Per Gawelund. Helst ska det vara personer som är lite yngre och har nära till arbetsmarknaden.

Svåra förhållanden

På en del håll i landet har mottagandet av ensamkommande flyktingbarn mötts av protester från bland annat främlingsfientliga grupper. Men Vadstenaborna har hittills visat sig väldigt välkomnande, tycker Per Gawelund.

Behöver trygghet

Att ungdomarna känner sig välkomna är viktigt, anser han, eftersom många av dem bär på svåra minnen när de kommer till Sverige.

Ofta är det akuta händelser i hemlandet som gjort att de tvingats fly. Och under flykten har många av dem helt tvingats förlita sig på människor som snarare har penningprofit än de flyendes välbefinnande för ögonen.

[..]

”Inga problembarn”

– Men det är viktigt att komma ihåg att de här ungdomarna inte är några "problembarn", utan barn som kommer från en problematisk situation, säger Per Gawelund. De är resursstarka och har en vilja att gå vidare med sina liv.

– Att ställa upp för dem känns helt självklart, fortsätter han. Målet ska vara att de känner att Vadstena var den trygga plats de kom till efter en turbulent tid i sina liv.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt