måndag 30 maj 2011

Basar ska få somalier i arbete

BASAR Somalier är den största gruppen av asylsökande och har samtidigt högst arbetslöshetssiffra, inte ens 30 procent är sysselsatta. Hur många tusen det finns i Sverige vet inte PI men rör sig om en hel del. Analfabetismen är utbredd och generellt är somalierna sämst integrerade. Men det ska Göteborgs stad försöka vända på, åtminstone för en del i götet.

PI har tidigare skrivit om planerna på en orientalisk tingel tangel-basar i Malmö. Göteborg ville inte vara sämre på intiativ av den rödgröna sörjan. En basar innebär i princip arabiskt krimskrams, och som vi spaltat upp tidigare: vattenpipor, bönemattor, kaftaner, slöjor, sött te, dadlar, kamelmjölk, egyptisk lakritssaft, zatar, karadé, guldsmeder, somaliska konditorier, grönsaksfyllda lamm, vävda mattor..

I danska Århus ledde starten av en basar till att den danska chefen sa upp sig till slut efter mängder med hot, misshandel, narkotikahandel, svarta pengar, med mera.

Basaren i Göteborg ska nu bli en realisation till hösten där majoriteten i kommunstyrelsen stödjer det. Och här kommer somalierna in i bilden. Man plöjer ner pengar och somalierna (som inte kan läsa/skriva) och andra som vill starta eget ska gå kurs i företagande, med mera.

S, MP och V har tidigare skickat in en ansökan till ESF-rådet, där man sökte deras stöd. Kommunen måste dock betala drygt hälften av vad det kostar att starta basaren, drygt 4 miljoner kr.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt