söndag 17 april 2011

Svensk rånare fick fängelse för danskt värderån

VÄRDERÅN Rånet mot Dansk Värdihåndtering i Bröndby i augusti 2008 är det näst största i dansk kriminalhistoria, efter rånet mot Loomis i Glostrup, och gav ca 62 miljoner danska kronor där drygt 4 miljoner har hittats nedgrävda i en trädgård i Odense.

Enligt polisöverintendent Carsten Jansson, vid Vestegns polisdistrikt i Köpenhamn, var det närmast en militär operation: Soldater som förberedde, gjorde grovjobbet runt omkring och officerare som genomförde själva rånet. Därefter har dansk och svensk samarbetat tätt då man fann ganska snabbt kopplingar till Sverige. 14 kriminella, där en del har svenskt medborgarskap, (utlänningar) har tidigare dömts för sin inblandning i rånet.

Allt om värderånet

Svensk dömd

Nu har nummer 15 dömts, en pursvensk huvudman.

  • Lukas Hasselgren, född 1972-06-20 och från Stockholm. Domstolen i Glostrup dömde honom i fredags till tio års fängelse för att ha deltagit i planeringen av den stora miljonkuppen mot. Därmed får han samma straff som huvudmannen tidigare dömts till. Vid beskedet om den långa fängelsedomen visade han fingret mot rätten och media.

Flykten

När den danska polisen gjorde ett tillslag mot ett hotell mitt i Köpenhamn den 16 augusti 2008 kunde man gripa flera rånare. Men Lukas Hasselgren och hans flickvän hann smita undan i röran. De lämnade sitt hotellrum med allt bagage. Med sig hade de en nyinköpt metallväska, fylld med miljontals kronor. Två dagar senare checkade de in på Kastrup och tog flyget till Manila via Hamburg – med en internationell efterlysning efter sig. I december 2009 greps han i Manila på Filipinerna och utlämnades sedan till Danmark.

Hasselgren och ytterligare 13 dömda har redan överklagat sina domar. Bara en nöjer sig med sitt straff.

Tidigare domar

Lukas Hasselgren och två andra dömdes den 7 december 2005 för att ha planerat att råna Falck Securitys värdetransport till SE-banken på Wieselgrensplatsen den 5 september 2005. Lukas Hasselgren dömdes för stämpling till grovt rån till 1 år och 4 månaders fängelse.

Göteborgs tingsrätt, mål nr B 8445-05

Innan dess dömd vid 13 tillfällen – bland annat för anstiftan till grov utpressning så sent som den den 16 november i år då han fick 3 år och 6 månaders fängelse av Örebro tingsrätt.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt