söndag 27 mars 2011

Vi kan inte bevaka SD konsekvensneutralt

DEMOKRATUR Lena ”Danmark! Retorik! Danmark!” Sundström har slagit till igen och delat med sig av sin skjutjärnsjournalistik. Under ett seminarium i Växjö berättade hon att Sverigedemokraterna inte är som andra partier och att journalister inte kan vara konsekvensneutrala i bevakningen av partiet.

I debatten har det hetat att journalisterna måste vara konsekvensneutrala i bevakningen av Sverigedemokraterna, något som vi alla snarare minns för den motsatta anledningen – sällan har svensk media så öppet demonstrerat sitt demokratiförakt då väljarna inte följer etablissemangets riktlinjer. Och efter att SD väl blivit invalda kliade sig många journalister i huvudet och försökte luska ut vad de gjort fel.

- Där avslöjar man sig, det visar att vi inte är konsekvensneutrala, säger Lena Sundström.

Enligt Sundström tar de flesta journalister ändå öppet ställning och anser att SD inte är som vilket parti som helst, således måste partiet bevakas på ett annat sätt.

Dessutom är det demokratiskt invalda partiet inte demokratiska.

- Det är bättre att vara tydlig med att SD inte står för demokratiska värderingar och att jag anser att det ligger i mitt uppdrag att vara demokratisk. Jag är alltså inte konsekvensneutral när det gäller mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och Sverigedemokraterna.

Vidare menar Sundström att man inte ska vara strategisk i bevakningen av SD. Man kan inte se till vad som gynnar dem eller inte, då gör man fel, dessutom går det inte att säga vad som gynnar dem. I stället ska fokus läggas på oss [journalisterna] själva.

- Vi måste hålla ett öga på vår egen retorik, se till så att den inte förändras. Och vi måste ställa följdfrågor, hela tiden gå på fakta och se till att de inte får ut sitt budskap, så som vi gör med andra partier. Vara bra journalister, helt enkelt, säger Lena Sundström.

”SD har marginaliserats”

För några dagar sen behandlade DN en ännu större och kompakt mängd snömos från samma dam. Även då handlade det om Danmark och retorik – vad annars? Läs artikeln här.

Journalisten.se



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt