torsdag 17 mars 2011

Jimmie Åkesson: Invandringen kostar mellan 40 och 150 miljarder kronor

INTERVJU I en tvådelad artikel intervjuas Jimmie Åkesson (SD) om Sverigedemo-kraternas första tid i riksdagen av tidningen Dagen. Den ena artikeln berör hur mycket invandringen/flyktingpolitiken kan tänkas kosta. Den andra är en mera allmän intervju om hans person, SD:s partipolitik, Gud, muslimer, svenskhet, med mera.

Invandringskostnaderna:

Hur mycket det handlar om vet man inte. Det medger även Jimmie Åkesson. Men han säger att kostnaden ligger någonstans mellan 40 och 150 miljarder per år. Den högre siffran har han nog svårt att få stöd för utanför den egna kretsen. Men den lägre har stöd av statens egen konsult, Jan Ekberg, professor i nationalekonomi. Han har skrivit en rapport som visar att invandringen kostar den svenska staten 40 miljarder kronor om året.

Uträkningen bygger på skillnaden mellan vad invandrare får i form av offentlig sjukvård, utbildning, bidrag med mera, och vad de tillför i form av skatter och socialförsäkringsavgifter. Man kan plocka ut andra grupper och kanske få fram liknande siffror. Vad skulle till exempel nettokostnaden bli för gruppen "glesbygdsboende i vissa län"? Det handlar i första hand om att arbetslösheten är högre bland gruppen invandrare än andra. Om invandrare hade jobb i lika stor utsträckning som övriga svenskar skulle de ge ett tillskott till statskassan i stället.

Hur vill SD spara in de här pengarna? Jimmie Åkesson säger att hans parti bara gör politik av det som går att göra politik av. Det man hittat hittills är 12 miljarder kronor, och det är den besparing på invandringen som finns i partiets alternativa budgetförslag.

- Man kan inte spara 150 miljarder per år genom att begränsa invandringen, det förstår ju vi också. De här kostnaderna får vi leva med under en längre tid. Jag tror det är Konjunkturinstitutet som räknar med att vi kommer att ha ett miljonutanförskap under överskådlig tid. Det är mycket en produkt av en oansvarig politik, säger Jimmie Åkesson.

Dagen

Samtalet mellan Jimmie Åkesson och Dagens reportrar Haore Sulaiman och Hasse Boström:

Haore: När blir man svensk?

- Jag tror inte man kan sätta en skarp linje. Dels är det upp till var och en. Ska man passa som svensk i kulturell mening så ska man ha en övervägande svensk identitet. Det är mycket hur man själv uppfattar sig.

- Man måste kunna prata svenska, förstå och respektera den svenska kulturen, svenska sociala koder, som är subtilt men som ändå finns där.

Haore: Vi kommer tillbaka till detta, men enligt er blir man svensk genom två saker. 1) Identifiera sig med det etniskt svenska folket. 2) Erkännas av omgivningen som svensk. Vilka problem ser du med att vem som helst kan ifrågasätta en nykomlings väg in i svenskheten?

- Så kan det ju vara men i praktisk mening tycker jag svenskhetsdiskussionen är intressant därför att vi vill återupprätta en samhällsgemenskap byggd på en svensk identitet. Men i praktisk mening: Man kan ju bli svensk medborgare och där har vi tydliga kriterier för hur man blir det, och har man blivit svensk medborgare ska man behandlas om alla andra svenska medborgare, oavsett vilken egen identitet man har. Så även i vårt land kommer det att bo människor som inte är svenskar i kulturell mening.

Dagen



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt