söndag 13 mars 2011

Det svåra livet i Sverige ensamkommande berättar

KRAMFORS Efter en serie artiklar i Tidningen Ångermanland om det ekonomiska läget, och kritik mot att verksamheten fungerat dåligt, på boenden för så kallade ensamkommande flyktingbarn ville fyra av dem ge sin egen version av läget på TerraNova, ett av boendena, ty livet i det nya landet är allt annat än lätt.

Killarna inleder med att de trivs i Kramfors och att det tidigare fungerat bra på boendet, dock har mycket förändrats till det sämre under det senaste året. De har vissa betänkligheter kring kost och logi men det är bemötandet av ledningen och vissa i personalen som varit allt annat än tillfredsställande.

- Vill man ha ett möte för att tala om en sak kan mötet hela tiden skjutas upp så det till slut inte blir något, sägen en av ungdomarna som vill vara anonym.

Rashid Suleiman berättar att de förut fick träffa chefen varje onsdag, men så är det inte längre.

Tillvaron på TerraNova beskriver de som förvaring. De får man för att överleva men känner inte längre någon glädje. Nyligen införda regler bidrar till den dåliga stämningen, anser de.

  • De har hört att den som är bortrest i mer än de tillåtna 14 dagarna riskerar att slängas ut.
  • Vänner måste anmäla besök 14 dagar i förväg och betala 70 kronor för att få äta på boendet.
  • Köket är låst efter kl 22.
  • Före detta personal får inte komma och hälsa på.

Då en av killarna sa att han mådde dåligt och påpekade att det kändes som i hemlandet ska han ha fått ett ”Åk hem!” till svar.

- I fjol fick vi till skillnad från förr inte resa till hemlandet och hälsa på familjen. Migrationsverket frågade mig då varför jag inte rest, vilket jag måste för att senare kunna ta hit familjen, säger en av killarna.

Suleiman, som beskrivs som en duktig fotbollsspelare, åkte i somras på fotbollsläger i Halmstad och Junsele. Tidigare fick han 70 kronor om dagen i matpengar, nu ville man dock att han i stället skulle ta med mat. Efter påtryckningar fick han dock sina matpengar.

Killarna har nu begärt att få träffa chefen för bistånds-, arbetsmarknads- och sociala serviceförvaltningen för att berätta om hur de har det.

Enligt uppgifter till PI behöver dessa missnöjda gossar i alla fall inte frysa då de går omkring i dyra Fjällräven-jackor.

Artikeln kommer ifrån Tidningen Ångermanland den 11 januari 2011 och finns inte tillgänglig på nätet då man oroat sig över ”elaka kommentarer”.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt