tisdag 8 mars 2011

Anställningspolicy: Tala bara svenska med varandra

SVENSKA Bussföretaget Keolis tar över busstrafiken i Jönköping efter Arriva i sommar. I deras anställningskontrakt finns en punkt som de anställda förväntas följa: Alla busschaufförer måste tala svenska med varandra i såväl bussarna som i lunchrummet. Keolis motiv är att alla ska kunna delta i gemenskapen och om några tjattar på annat språk kan den tredje känna sig utanför och därmed diskriminerad.

-Ytterst kan man få sparken om man inte följer ordningsreglerna, säger Mats Freding, områdeschef på Keolis.

Även facket Kommunal är med på noterna och godkänner reglerna. Fackordförande Thor Tärnbring anser att bussförarna bara bör prata svenska med varandra eftersom det är ett stort problem när många språk blandas, speciellt i matsalen.

- Det blir ett kakafoni när fyra fem språk blandas och ingen får lugn och ro, det blir ett gytter av alltihop. Kommer man från utlandet kanske man är van vid lite yvigare svängar. Ta en italienare (eller högjudd arab, anm PI) till exempel, han pratar högt och vitt och brett och då blir det mer störande, säger Thor Tärnbring.

Men alla är inte nöjda. Riksdagsledamoten och socialdemokraten Peter Persson är upprörd:

- Varför skulle man inte kunna få tilltala varandra på ett annat språk utanför situtationen? Det är för mig obegripligt, säger han.

DO ställer sig tvivlande till policyn men tittar först på det om en anmälan inkommer. De tycker bussbolagets motiv med språkförbudet och därmed förhindra diskriminering verkar underligt.

Bild på anställningskontraktet

PI: Detta borde vara självklarhet på alla arbetsplatser utan att det ska finnas som punkt i ett anställningskontrakt. Vi är i Sverige och här talar vi svenska – undantaget turister.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt