lördag 26 februari 2011

Irakier åtalad för s k hedersmord på adoptivdotter

HEDERSMORD Den 62-årige irakiern Subhi Aref Othman har tidigare adopterat den 21-åriga kvinnan Jian Subhi Aref när hon var 12 år. I maj 2010 skildes hon och hennes 31-åriga man och då flyttade Jian Subhi Aref från Västkusten till familjen i Katrineholm. Paret låg i en infekterad vårdnadstvist om sin tvåårige son och pojken är nu omhändertagen av sociala myndigheter. Men skilsmässan och Jian Subhi Arefs livstil därefter tilltalade inte adoptivpappan. Enligt honom klädde hon sig fel och hon var för öppen och vänlig mot män. Detta gick emot hans syn. I den s k hederskulturen kan inte en kvinna leva ensam eller ta ut skilsmässa. Hon var tvungen att dö.

I början av november skred Subhi Aref Othmantill verket. När Jian Subhi Aref var på väg från sin sons dagis gick hon hem till pappans hus. Där väntade adoptivpappan med en stor kniv i trappuppgången. Där högg han ihjäl henne besinningslöst med minst 48 hugg. Efter mordet gick han med blodig jacka till polisstationen i Katrineholm och angav sig själv. Även mordvapnet påträffades. Han har även erkänt att det är hedersrelaterat.

I utredningen har flera vittnat om att Jian Subhi Aref har känt sig hotad under en längre tid.

– Man har tagit henne på allvar. Det har varit många möten och man har även erbjudit henne vissa former av hjälp, men som hon också har avböjt. Jag kan inte på något sätt tycka att man skulle ha agerat annorlunda. Det kan inte jag se, säger åklagare Anna Carlsson Lundh.

Enligt exmaken hade hon en affär med en annan man. Helt felaktiga påståenden, berättade Jian i den vårdnadsutredning om parets son som följde efter skilsmässan. Enligt Jian hade hon skjutsats hem av en manlig granne. Och därför anklagats för otrohet. Vänner till Jian hävdar att exmakens familj låg bakom skilsmässan och hade förskjutit henne. Enligt vad Jian berättar i utredningen ska de ha kallat henne hora. Vännerna menar också att Jian isolerades än mer när hon flyttade tillbaka till Katrineholm efter skilsmässan för ett och ett halvt år sedan. De försökte få tag i hennes telefonnummer. Men enligt vännerna ville familjen inte att hon skulle ha någon kontakt med dem.

– Hon gjorde allt för att leva upp till sin familjs regler och krav, som en vän uttrycker det.

Jians bröder har officiellt tagit kraftfullt avstånd från pappans gärning.

– Vi kommer aldrig att förlåta honom, hävdade storebrodern Rushdi i höstas.

Han förnekar också att ha något med henned död att göra.

- Det var hennes liv, vi har inte tvingat henne till något, säger storebrodern Rushdi.

Åtalad för mord

Subhi Aref Othman, född 1948-07-15, och medborgare i Irak. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning lider han inte av en allvarlig psykisk störning. Måste ha tolk vid rättegången.

Domstol

Nyköpings tingsrätt, B 3418-10

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt