fredag 28 januari 2011

Muslimer ville ha böneutrop från stadshusets torn eller?

VÄSTERÅSMOSKÉN PI skrev tidigare om de ekonomiska bidragsnedskärningarna till religiösa föreningar i Västerås, däribland ”Islamiska församlingen och kulturcentrum”.  Detta är en sunnitisk moské men i själva verket en ombyggd före detta pingstkyrkolokal, med pastellgröna ytterväggar och rött tegeltak.

Beslöjade på golvet

Ovan bild är tagen i denna s k moské. På sin hemsida skriver de att man verkar för jämlikhet. Titta då på bilden. Bara beslöjade kvinnor på golvet. Runtom står besökare och funderar tillsammans med moskéns sunnitiska skägg.

Imamen heter Mahmut Ongun, här i glatt samspråk med islams bästa vän, Jan Hjärpe:

Vidare kan man läsa på deras hemsida:

Förkunnande – En Religion För Alla Människor

Denna sida är tillägnad spridandet av sanningen om religionen Underkastelse (Islam på arabiska). Islam och Underkastelse är inte namn. De är beskrivningar som reflekterar själens absoluta hängivenhet och underkastelse till Endast Gud. Detta är det Första Budordet i alla skrifter, inklusive Det Gamla Testamentet, Det Nya Testamentet, och Det Sista Testamentet – Koranen.

Underkastade (Muslimer på arabiska) är sanningsenliga anhängare av Guds religion. Medan alla religioner har korrumperats genom innovationer, traditioner och falska idoldyrkande doktriner, kan det finnas ”Underkastade” inom varje religion. Det kan finnas Underkastade som är Kristna, Judar, Muslimer, Hinduer, Buddister, eller vad som helst (läs mer …). Dessa Underkastade, kollektivt, utgör den enda religionen godkänd av Gud. Alla Underkastade som är hängivna till ENDAST Gud, och inte sätter upp några idoler vid sidan av Gud, kommer att återtages in i Guds eviga kungadöme (2:62).

Säkerligen, de som tror, de som är Judiska, de Kristna och de som konverterat; den som
(1) tror på GUD, och
(2) tror på den Sista Dagen, och
(3) för ett rättfärdigt liv, kommer utan tvivel att få sin belöning från sin Herre. De har ingenting att frukta, ej heller kommer de att sörja. [Koranen 2:62, 5:69]

Känt detta hela tiden? Du kanske är redan underkastad! Vilka är Underkastade och Vad är Underkastelse?

Nästa sida:

Föreningen ”Västerås Moské” är de underkastades (muslimer på arabiska) gemenskap i Västerås kommun. Vi är en församling av de som Underkastar sig Endast Gud och förespråkar dyrkan av Endast Gud.

Vad Vill Vi?

Om Gud vill är vi villiga att göra vårt bästa för att fortsätta Dr. Khalifas arbete. Vi hoppas att vi kommer att kunna sprida vidare samma budskap alla budbärare och profeter har kommit med. Detta budskap har meddelats noga till alla människor från och med Adams tid: Det finns ingen annan gud än Gud. Dyrka endast Honom. Det är väl känt att alla världens religioner – Judendom, Kristendom, Islam, Hinduism, Buddism, och andra – har korrumperats på ett eller annat sätt genom innovationer, traditioner, och idoldyrkan av människor som profeter och helgonen. Många människor använder religion för att rättfärdiga krig, terrorism, tyranni, och för att uppnå ekonomiska och politiska syften. Underkastade följer Guds uppenbarelser, och lyder Guds budord så väl som de kan. De följer sanningen från deras Herre, och inte korrumperade religioner och läror konstruerade av människor.

Som underkastade, tror vi att Underkastelse är lik en dyrbar ädelsten övertäckt av högar på högar av innovationer konstruerade av människor. Vårt mål, dvs. föreningens syfte är att göra vad vi kan för att rensa ut dessa innovationer genom upprätthållandet av ENDAST Guds uppenbarelser, och presentera denna ädelsten av sanna Underkastelse till framförallt människor i Västerås men även till alla andra i Sverige och världen vilka vi kan nå. Tiden är inne för Underkastade från alla religioner att komma fram och stödja varandra för att predika Guds sanna budskap och ansluta sig till kampen mot korruptionen av deras religioner.

Stadgar

§ 1 Föreningen och hemort
Föreningen Västerås Moské är en ideell förening verksam i Västerås kommun.

§ 2 Föreningens ändamål
Föreningens verksamhet skall inriktas på att utveckla individen positivt såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt. Föreningen skall vara öppen för alla som underkastar sig endast Gud och följer endast Koranen. Föreningen organiseras enligt demokratiska principer varvid individuellt inflytande och ansvarstagande eftersträvas. Föreningen skall främja demokratisk fostran genom engagemang i föreningen. Föreningen har att respektera alla människors lika värde och främja jämlikhet mellan olika grupper och mellan könen. Föreningens syfte är främst att främja en samhällsutveckling i enlighet med Guds lagar. Föreningen skall stödja verksamhet som är i enlighet med gällande lagar och våra stadgar. Föreningen samarbetar med andra organisationer som föreningen har gemensamma intressen med.

§ 3 Oberoende
Föreningen är religiöst och politiskt oberoende.

§ 4 Verksamhetsår
1 januari – 31 december

§ 5 Medlem
Om du är underkastad till Gud, då är du vår bror eller syster. Som medlem antages intresserad som godkänner dessa stadgar och betalar medlemsavgift. Medlem har rösträtt, yttranderätt och förslagsrätt. Den som vill bli medlem meddelar detta muntligt till styrelsens ordförande eller sekreterare. Ansökan om inträde behandlas och avgörs av styrelsen. Medlem som bryter mot stadgarna och/eller allvarligt skadar föreningen kan avstängas av styrelsen. Upphävning av styrelsens beslut eller beslut om uteslutning sker på närmaste årsmöte.

Länk

I högerspalten finns ett antal kategorier. En handlar om homosexualitet. I den länken kan man läsa att de inte accepterar homosexualitet då det är en synd enligt islam.

Anmälan 2008

Moskén anmäldes för ”aga och fundamentalistisk skolning” till länsstyrelsen, en s k tillsynsanmälan, av Folkpartiets kommunalråd Roger Haddad i maj 2008:

- Jag har blivit kontaktad av olika personer. En ungdom som besöker moskén hade sagt till fritidspersonal att det förekommer aga under gudstjänsterna. I ett annat sammanhang träffade jag en mamma som hört av sin son att sjuåringar frågade andra barn vilken religion de tillhör för att dela upp lagen i muslimer, syrianer eller kristna, säger Roger Haddad. Han säger också att han fått det berättat för sig att muslimska gymnasieungdomar som besöker moskén upplevs som ”mer ‘religiösa’ i sin vardag”.

Han fick mothugg direkt – av imamen:

- Jag var lite chockad och förvirrad men det kom inte oväntat, konstaterar imamen Mahmut Ongun.

Enligt Ongun är Haddad bara ute efter att göra sig populär genom att utnyttja islamofobin som finns i samhället.

SVT

2010

Under den gångna våren ansökte man om att få bygga en minaret utanför den pastellgröna kåken. Enligt muslimerna själva skulle det vara en ”tyst” minaret, alltså inga böneutrop. Men de hann knappt lämna in en ansökan förrän den drogs tillbaka igen. Grannarna hade nämligen klagat högljutt över denna tilltänkta skapelse.

Vidare handlade det om detaljplanen. Minareten fick inte sticka upp ovanför taknocken. Då bryter man mot detaljplanen. Den får heller inte stå på området framför huset. Det bryter också mot rådande detaljplan. Eventuellt kan den stå mycket nära huset. Eller på taket till en ny entré – men alltså inte över taknocken.

Planchefen Lennart Gustafsson vid byggnadsnämnden:

- Det bor mycket människor i området som har synpunkter och vi är inte beredda att göra en planändring med utökad byggrätt. Det passar inte in i med hänsyn till läge och omgivning.

Mahmut Ongun, imam i församlingen svarade bittert:

- Vi vet inte hur vi ska göra. Det finns fortfarande en rädsla för islam. Men för mig är verksamheten viktigare än en minaret. Vi ska prata med vår arkitekt på måndag. Vi kanske får bygga en liten symbolisk minaret. Vi vill att människor som besöker Västerås ska se att detta är en moské.

Stadshusets torn som minaret med böneutrop?

Låt oss då backa tillbaka några år. 2007 basunerade Sveriges Radio Västmanland ut att den ”Islamiska församlingen och kulturcentrum” var först ut med en minaret inkluderat böneutrop fem gånger om dagen i Sverige. Som om inte det var nog hade kommunen även avtalat med muslimerna att böneutropen skulle få ske från tornet i stadshuset. Man lånade helt enkelt ut tornet till det. Det hette även att ”nu skulle man få höra höra imamen Mahmut Ongun kalla till bön istället för det traditionella klockspelet.”

Man intervjuade Mahmut Ongun, som var mycket glad över att ”Västerås muslimer på det här sättet får en naturlig plats i samhället.”

- Vi har ju moskén i centrala Västerås och det är naturligt att vi använder en av Västerås högsta torn till det här ändamålet. Trots att man kallar till bön är det inte meningen att alla västeråsare ska falla ned på knä, utan detta är för troende muslimer, men vi förbjuder inte vanliga svenskar från att delta i bönen. Säger Mahmut.

Och så den förvirrande delen:

En som gladde sig speciellt var ovannämnda, Folkpartiets kommunalråd Roger Haddad. Han var då till och med stolt över att Västerås skulle bli den första staden i Sverige med en egen minaret. Han sa ”att stadshustornet redan liknade en traditionell minaret från Mellanöstern och i dagsläget är det många västeråsare som irriteras av det eviga klingandet från tornet”. Haddad tillade även att han tror att fem böneutrop om dagen kommer att bli en uppfräschning för stadens invånare, dag och natt.

Något verkar inte stämma här, eller hur?

Rätt. Detta var nämligen ett makabert 1 aprilskämt av Sveriges Radio Västmanland 2007. Tror ni de blev nedringda av ursinniga västeråsare?

Rätt igen.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt