lördag 22 januari 2011

Modersmål som studiemerit kan bli verklighet

SKOLAN PI skrev häromdagen att behörighet vid ansökan till gymnasiet eller högre studier förutsätter godkända betyg i Engelska i grundskolan. Detta vill både flykting/invandrarelever, lärare och även lokala politiker i Vivalla (Örebro) ändra på. Och i det milt uttryckt invandrartäta Botkyrka har lärarna velat samma sak i snart tio års tid. Samtliga anser att studier i engelska är tidskrävande och närmast onödig kundskap om man samtidigt pluggar svenska. Därför bör modersmålet vara meriterande vid en ansökan högre upp. Nu kan detta kanske bli verklighet. En förändring kan komma redan den här mandatperioden. Och Skolverket backar upp förslagen/kraven.

Enligt Skolverkets Sven Sundin så kommer språk och kulturella kunskaper att värderas på ett helt annat sätt i framtiden.

– Många av de nya som kommer till Sverige har inte bara språkskunskaper om andra länder, utan även kulturella kunskaper som kan vara viktiga vid affärs överenskommelser för att få stora kontrakt till svenska företag.

– Det här är någonting som diskuteras i hela samhället. Och det har varit aktuellt vid några utredningar nu. Man har i alla fall tänkt i de banorna, även om besluten ännu inte finns på plats att gynna de här grupperna av nyanlända till Sverige, säger Sven Sundin.

Riksdagsledamoten Oskar Öholm (M) sitter i utbildningsutskottet och ser också ”värdet i att ha annan språk- och kulturell bakgrund än svensk.” Han menar att det kan bli verklighet redan under nuvarande mandatperiod. Men samtidigt finns det ett dilemma; man har svårt att bestämma sig för vilka språk som ska vara acceptabla så som meriterande.

- Men jag tycker att, som samhällsutvecklingen ser ut, och som hela världen ser ut i globaliseringen, så ska vi vara positiva till fler språk. Så jag är övertygad om att det här är en debatt som måste fortsätta, säger Oskar Öholm.

SR

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt