onsdag 1 december 2010

Utbrett fusk på vårdmottagning i Tensta

TENSTA Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning vill säga upp avtalet med Nya Järva Vårdmottagning i Tensta, en mångkulturell stadsdel i Stockholm, efter en utredning avslöjat att vårdmottagningen systematiskt lurat landstinget på pengar.

I augusti kontaktade polisen landstinget då en anmälan kommit in om medvetet fusk med räkningarna på vårdmottagningen. Strax därpå startade landstinget en oberoende revision som avslöjade att omfattande brister finns i besöksregistreringen – enklare besök hos distriktsköterska har registrerats som läkarbesök, vilket ger högre ersättning. Dessutom har tolkassisterade besök fakturerats felaktigt.

Peter Lundqvist enhetschef på Stockholms läns landsting, säger att det handlar om stora summor pengar som landstinget nu kommer att kräva tillbaka:

– Ja, när det gäller faktiska belopp så uppgår det till 400 000 kronor. Det övriga beloppet måste vi ju skatta utifrån utredningen som vi har gjort, och då tror vi att det handlar om ungefär en miljon.

De som är listade på vårdmottagningen kommer att bli kontaktade via brev så fort beslutet tas vid Sjukvårdsutskottets sammanträde den 8 december.

– Vi inser naturligtvis att det kan innebär en del praktiska problem för dem som drabbas. Med med tanke på de stora bristerna i verksamheten är det angeläget att husläkarmottagningen stängs så snart det är möjligt.

Bolagets VD, Lokman Atroshi, blir förvånad när han hör talas om beslutet att lägga ner hans vårdmottagning:

– Det här är mycket konstigt för mig. Jag tycker inte att det finns ett utförligt underlag för det.

Han säger sig inte ha fått ta del av rapporten och kan således inte uttala sig om den. Vidare hävdar han att det inte finns någon grund för att enklare besök registrerats som läkarbesök samt att hans vårdmottagning inte är vattentät mot brister.

Några av bristerna i rapporten är:

  • Ett stort antal registrerade besök saknar journalanteckningar.
  • Många journaler saknar dokumentation när det gäller tolkmedverkan.
  • Nästan var tredje besök som i mottagningens kassasystem har registrerats som läkarbesök har enligt journalanteckningar utförts av distriktsköterskor.
  • Nästan var tioende registrerat läkarbesök med tolk har journalförts som besök hos distriktsköterska.
  • Samtliga besök som registrerats som hembesök av läkare är enligt journalanteckningar utförda av distriktsköterska.
  • Tillägg för tolkmedverkan vid hembesök återfinns i 939 fall, jämfört med sammanlagt 23 vid en motsvarande kontroll på Tensta vårdcentral, Alby vårdcentral, Fittja vårdcentral, Rinkeby vårdcentral och Lina Hage vårdcentral.

Invigning

Fredagen den 22 januari i år invigdes Nya Järva Vårdmottaning. Närvarande var bland annat Kenneth Johansson, riksdagsledamot från Falun, ordförande i riksdagens socialutskott samt Centerpartiets talesperson i sociala frågor, och han skrev så här om händelsen på sin blogg:

I fredags hade jag förmånen att inviga Nya Järva vårdmottagning i Tensta. Känner mig verkligen glad och upplyft att åter fått möta chefen Lokman Atroshi och hans medarbetare. Ingen som helst tvekan – en nyckel till framgång i svensk hälso- och sjukvård är att underlätta för och lyfta fram vad dessa fantastiska vårdentreprenörer åstadkommer och betyder.

Primärvården är något av navet i svensk hälso- och sjukvård. En tillgänglig vardagssjukvård som arbetar utifrån en helhetssyn på människan och hälsan.

[...]

Jag är övertygad om att Lokman Atroshi och medarbetare kommer att ha framgång som företagare och entreprenör och bidra till att medborgare och patienter i Tensta nu får den tillgängliga vård av hög kvalitet, man är i behov av.

SR

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt