söndag 19 december 2010

Säkerheten skärps på kvinnokliniken i Malmö

Foto: Patrick Persson

MALMÖ Det går vilt till på kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus. I september urartade en situation så pass att man ansåg sig tvungna att höja säkerheten avsevärt, ett arbete som resulterat i en mängd åtgärder.

En gravid kvinna vårdades på prenatalavdelningen på Skånes universitetssjukhus i slutet av september då ett antal anhöriga ville besöka henne, trots att reglerna är tydliga på den punkten – endast ett par besökare per patient. De anhöriga stoppades av två barnmorskor som bad några av dem att lämna avdelningen varpå bråket började. Stämningen blev hotfull och en i personalen stängde in sig i ett rum för att kunna larma väktare och polis. Utanför kliniken fortsatte bråket och polisen grep två män efter att bland annat ha använt pepparsprej.

De båda gripna männen påstår att en av barnmorskorna skrikit rasistiska glåpord efter dem.

– Det är förstås inte acceptabelt om personalen uppträder rasistiskt. Senast vi räknade fanns det över tjugo olika nationaliteter bland de anställda och det är vi stolta över, säger klinikchefen.

Med start i februari kommer all personal att genomgå en utbildning där bland annat bemötandet av hotfulla personer och hur man kan avvärja en hotfull situation ingår. Sedan tidigare har personalen burit överfallslarm vilket nu kommer att utökas, precis som kameraövervakningen.

– Vi har gått igenom alla avdelningar tillsammans med avdelningschefer, personal och den säkerhetsansvarige och frågat vad som upplevs som bekymmer ur en säkerhetsaspekt. Arbetet ska nu mynna ut i en handlingsplan som bör bli klar i januari, säger Gunilla Bodelsson [KK:s chef].

En annan aspekt man tittat på är möbleringen i rummen, som ska utformas så att personalen lättare kan fly om en hotfull situation uppstår.

På frågan om kliniken inte överdrivit hoten och riskerna svarar klinikchefen:

– Inte alls, det var illa nog som det var vid incidenten och vi är glada att det inte blev värre. När vi frågade personalen visade det sig att otrevligt bemötande var vanligare än vad vi trodde och att allt fler ifrågasätter våra regler, säger Gunilla Bodelsson.

SDS

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt