lördag 27 november 2010

Tysk minister fördömer muslimsk machokultur

Kristina Schröder

TYSKLAND Den tyska familjeministern Kristina Schröder fördömde på fredagen den ökande tendensen till våld härrörande från en machokultur bland unga muslimska män.

Schröder sa att medan diskriminering och ogynnsamma omständigheter delvis kan klandras föreligger det också religiösa och kulturella rötter till benägenheten för våld, vilket bekräftas i två studier utförda på uppdrag av hennes departement.

– Vi får inte konstruera några falska tabun här: det finns en machokultur bland unga muslimska män som glorifierar våld och som också har kulturella rötter. Tendensen till våld bland unga, muslimska män är klart högre än bland icke-muslimska, infödda ungdomar.

Sociala nackdelar och diskriminering är viktiga faktorer, men de är inte tillräckliga som en förklaring, säger Schröder. Det finns ett samexisterande mellan religiöshet, machonormer och tendenser till våld.

Hennes kommentarer kommer mitt i en pågående debatt om invandring, integration och islam i Tyskland. Före detta centralbanksledamoten Thilo Sarrazin kickstartade debatten med publiceringen av hans bok “Tyskland avskaffar sig självt”, vilken delvis gick ut på att muslimsk invandring drar ner Tyskland.

Förbundskansler Angela Merkel deklarerade nyligen att mångkulturen misslyckats fullständigt medan Horst Seehofer, ministerpresident för Bayern, gick så långt som att föreslå att invandring från muslimska länder borde stoppas.

Schröder indikerade att diskussionen om frågan har hämmats av politisk korrekthet. Religion är en del av kulturen och kulturen skapar ett beteende.

– Om någon gjorde en sak av den oproportionerliga tendensen till våld bland unga muslimer sades det alltid att det var ett svepande argument. Men så är inte fallet. Den ökande fientligheten gentemot tyskar var också slående. Tyska barn mobbas inte sällan just för att de är tyskar. Vi kan inte längre tillåta det.

Schröder efterlyser starkare ansträngningar för att utbilda islamiska religiösa ledare på tyska universitet – något den federala regeringen redan har påbörjat genom att skapa universitetskurser för imamer.

– Vi måste hålla de som utformar normer i den muslimska gruppen ansvariga. Det är framför allt imamerna. Då kan en annan bild av samhället, med mäns och kvinnors roller och våld, snart kommuniceras i moskéerna.

Så sent som i oktober varnade Kristina Schröder för unga muslimers tyskfientlighet.

The Local

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt