BISTÅNDSPOLITIK Biståndsminister Gunilla Carlsson har efter att FN:s revisorer påträffat korruption i fyra mottagarländer valt att strypa ett bidrag på 1,5 miljarder till en organisation som bekämpar diverse sjukdomar i 130 länder. Kritiken låter dock inte vänta på sig.
Global Fund, som från början är bland annat ett svenskt initiativ, står i frontlinjen för den internationella finansieringen av kampen mot aids, malaria och tuberkulos. Sverige har dessutom varit bland de tio största bidragsgivarna och det land som satsat mest pengar per capita. Men efter den senaste givarkonferensen i New York tidigare i oktober satte Sverige stopp för utbetalningarna tvärt.
Detta är det första exemplet på en tuffare linje den svenska regeringen valt i sin biståndspolitik, där man kräver öppenhet och ansvarstagande från motparten och hotar med att strypa tillförseln av pengar om uppgifter om korruption förekommer. Samtidigt utesluter inte Carlsson att fler svenska markeringar kommer att göras om det är befogat, bland annat mot African Development Fund och Unifec.
– Vi ska inte fylla på något som läcker och göda eliten i vissa länder medan de fattiga som behöver stöd inte får del av biståndet. Därför fyllde vi inte på med drygt 1,5 miljarder till organisationen hur behjärtansvärt deras arbete än är.
Det här var ett första bra tillfälle att visa hur viktig vi tycker att frågan är. Andra länder orkar inte ta fighten men jag tar den åt dem, även Norge.
Kent Härstedt, ansvarig för biståndsfrågor inom Socialdemokraterna, bryr sig dock mindre om att pengarna verkligen går till rätt saker än att Sverige riskerar att tappa sitt anseende i den internationella biståndsvärlden:
– Alla ställer upp på att man ska agera relevant och hårt mot korruption, men att dra in allt bistånd bara för att några länder ställt till det är fel väg. Det drabbar oskyldiga och hindrar utvecklingen överallt. Man ska ta i mot de konkreta fallen och återkräva pengarna, men inte straffa ut bra verksamhet i andra länder.
Även Désirée Pethrus Engström, biståndspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, delar uppfattningen om att markeringen var olämplig och förväntar sig att pengarna nu ska betalas ut vid första bästa tillfälle. Carlsson menar att man inte kan legitimera fel i bistånden då det inte når fram till de som behöver det mest, även om det bara gäller ett fåtal länder:
– Vår åtgärd är dramatisk men jag kan tänka mig att ompröva det senare om både fonden och de aktuella länderna visar att de tar tag i korruptionsbekämpningen på ett aktivt sätt.
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt