måndag 27 september 2010

Kriminella sattes på fri fot

KRIMINALVÅRD Grovt kriminella försattes på fri fot med pengar på fickan trots att de hade strafftid kvar att avtjäna. En härva utan dess like har nu nystats upp i Laholm.

2006 dömdes Rami till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. Han hörde ett rykte om hur man kunde förkorta strafftiden ordentligt. Han gav det en chans och ansökte om vårdvistelse via Styrmansgården till Kriminalvården. Vårdvistelse innebär att sista tiden av ett fängelsestraff spenderas i till exempel ett familjehem med strikta regler och tillsyn. Meningen med det hela är att en successiv anpassning till livet i frihet ska underlätta frigivningen och övergången till ett liv utanför murarna.

Foto: SVT

Ansökan gick igenom och Rami blev beviljad vårdvistelse via Styrmansgården, som är ett konsultbolag som förmedlar familjehem till kriminalvården. Styrmansgårdens ägare, Bo Göran Andersson (på bilden till vänster), hämtade upp Rami på anstalten och körde honom in till stan där han släpptes av och fick veta att han var en fri man. Han försågs också med instruktioner på vad han skulle svara om Kriminalvården frågade något. Inte en enda natt spenderade Rami på familjehem.

Historien bekräftas av personer som arbetat på eller åt Styrmansgården. SVT Västnytt, som står bakom granskningen, hävdar att minst 18 fångar fått sin frihet på just det här sättet under de senaste åren.

Ekonomi

För en fånge som Kriminalvården placerar via Styrmansgården betalas 44 000 kronor i månaden ut. I Ramis fall betalade kriminalvården ut ca 600 000 kronor trots att han alltså inte spenderade en enda natt på något familjehem. Från 1 januari 2007 har Kriminalvården betalat ut totalt 8,7 miljoner kronor till Styrmansgården. I enstaka fall har dock riktiga placeringar förekommit och exakt hur mycket av dessa 8,7 miljoner som betalats ut till ingenting är omöjligt att fastställa.

Flera av de dömda kriminella fick även månadspeng av Bo Göran Andersson. Rami till exempel fick 10 000 kronor.

Styrmansgårdens CV

Detta är inte första gången som Styrmansgården hamnar i blåsväder. I början på 2010 anmäldes bolaget till Socialstyrelsen för att urinprover inte tagits och alkohol tillåtits. Då välkomnade Bo Göran Andersson granskningen.

2006 dömdes Andersson för brott mot socialtjänstlagen då han bedrev en vårdinrättning med flera personer utan tillstånd. Han hade sökt tillstånd för att få starta HVB-hem men fått nej på grund av betalningsanmärkningar.

SVT Västnytt
SvD/TT
Styrmansgården

PrintFriendly Share/Bookmark



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt