tisdag 28 september 2010

Hot och trakasserier fick domare att avgå i kopplerimål

PI vill ha bildmaterial: Redaktionen önskar få hjälp av Malmöbor som har möjlighet att diskret ta bilder/video utanför och innanför Malmö tingsrätt under rättegångsdagarna fram till den 19 oktober. Ni ser vilka som ska dokumenteras på plats.

MALMÖ I förra veckan startade rättegången i kopplerimålet som PI tidigare skrivit om, där 10 zigenare från Ungern och andra står åtalade för människohandel, våldtäkt mot barn, grovt koppleri av en 14-årig förståndshandikappad flicka. Men hot och trakasserier fick rådmanmannen Monica Nebelius att träda ned som domare i det uppmärksammade kopplerimålet i Malmö.

Inledningsvis var Monica Nebelius domare men när andra rättegångsdagen (i går måndag) skulle inledas dök hon inte upp, på hennes plats satt istället chefsrådmannen Björn Hansson som berättade att hans kollega plötsligt blivit sjuk. En ny domare och nya nämndemän skulle tillsättas. Även tingsrättens högsta chef, Eva Wendel Rosberg, sa att Nebelius blivit sjukskriven och att det råder personalsekretess kring fallet.

Sydsvenskan skriver i dag att den verkliga anledningen till Nebelius plötsliga sorti beror på hot och att hon på råd av polisens personsäkerhetsgrupp valt att inte fortsätta med målet. En person med insyn hävdar att polisen kopplat ihop trakasserierna med den pågående rättegången. Det första hotet ska ha kommit direkt efter första rättegångsdagen. Nebelius lever nu under polisskydd.

Innan rättegångsstarten i går hade polisen ID:kontroller av alla tänkbara som ville ta sig in på Stortorget bakom tingsrätten. Och det tog sedan tid innan alla åtalade m fl var på plats. Bland annat skulle tolkar vara med. Och gapande skrikande anhöriga till de åtalade zigenarna försökte få kontakt med sina släktingar men fick ideligen tystas av poliser och vakter på plats.

Hot och trakasserier har förekommit tidigare i samma mål – åklagare Ulrika Rogland hade under förhandlingarna livvakter vid sin sida efter att även hon blivit utsatt för hot. I förra veckan var det dessutom bråkigt med flera slagsmål i samband med rättegången, både i och utanför tingsrätten, därför ska en allmän säkerhetskontroll nu ske under rättegångens alla dagar. Som pricken över i:et har nuvarande domaren, Björn Hansson, poliseskort till och från tingsrätten.

Rättegången fortsätter fram till den 19 oktober.

Domstol

Malmö tingsrätt, mål nr B 5513-10

Länkar

SDS
Advokater ifrågasätter flickans trovärdighet
Rättegångsstarten

Namnen på samtliga åtalade

Svensk 14-årig flicka sexslav på Rosengård

PrintFriendly Share/Bookmark



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt