söndag 29 augusti 2010

Allas lika värde-vissa mer värda än andra i bostadskön

- Letar du studentbostad? Du är inte ensam. Vissa får tälta i väntan på studentbostad, vissa kan bara kvittera ut nycklarna till studentbostaden.

Här får Majid Sadeghi nycklar till sin nya studentlägenhet. Blivande studenten Pelle Strand får tälta tills han hittar en bostad.

Expressen som citeras i Fria Tider har träffat iraniern Majid Sadeghi som just fått nycklar till sin studentlägenhet – efter bara 20 dagars väntan. De har också träffat Pelle Strand, som får tälta tills han hittar en bostad.
Anledningen: Utländska studenter har en egen bostadskö – med förtur.

- Jag kom till Sverige för 20 dagar sedan och har sökt bostad oavbrutet. Jag är helt utmattad, säger iraniern Majid Sadeghi, till Expressen.

För svensken Pelle Strand däremot är hänvisad till tält tills han hittat en bostad:

- Jag är ju van att tälta. Jag vet inte hur, men på något sätt löser det väl sig, säger han.

Familjebostäder har 35 lägenheter där endast utländska studenter har förtur. Detta är inte antivit etnisk diskriminering, menar man, eftersom utlänningarna "har svårast att få privatrum och har få egna kontakter".

Iraniern Majid Sadeghi har kommit till Sverige för att studera gratis på svenska skattebetalares bekostnad. År 2011 är det tänkt att gratisstudierna för utländska studenter ska upphöra, när en ny lag träder i kraft.

Problemet med studentboende är akut i nästan alla landets universitetsstäder. Det gäller även Karlstad. Där tvingas nu universitetet hyra ett hotell i centrala Karlstad för de utländska studenter som ska studera där. En del får också inkvarteras i grannkommunen Grums och i ett antal campingstugor på Hammarö, skriver SR Ekot

Av högskolans 12 000 studenter i Karlstad är antalet från utlandet ca 1000 st.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter